Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tekenen van een grafiek bij gegeven f(x)

Hallo iedereen

Meestal vragen de docenten nooit het functievoorschrift maar wordt deze gegeven van twee functies en dan vragen ze de grafiek te tekenen en dan de laplace getransformeerde te bepalen maar dit laatste ken ik

Het is vooral te doen hoe je van een functievoorschrift de grafiek moet tekenen want dat lukt mij niet altijd

Graag een voorbeeld en welke stappen je moet uitvoeren om deze te tekenen

Voorbeeld:
----------
f(x) = 5t + 3 0 = t = 3
f(x) = -3t + 2 3 = t = 5

Hoe moet je dat aanpakken?

Ik ken de formules van de rechten wel.
Maar met wat begin je eerst

Met vriendelijke groet
Nathalie

Nathal
Student universiteit België - zaterdag 27 december 2008

Antwoord

Eerst een kleine correctie: f(x)=5t+3 moet zijn f(t) = 5t+3.
Het tekenen is niet erg moeilijk: je tekent de lijn y=5x+3 zoals je gewend bent en de stukken links van x=0 en rechts van x=3 veeg je gewoon weg.
Je houdt dus een lijnstuk over dat begint in het punt (0,3) en eindigt in het punt (3,18).
Dan herhaal je deze actie met de tweede formule: teken de lijn y=-3x+2 en laat alles links van 3 en rechts van 5 weg. Je houdt over een lijnstuk dat begint in (3,-7) en eindigt in (5,-13).
De twee lijnstukken die je nu hebt vormen tezamen de grafiek van de functie f.

Het enige probleem is dat je nu bij x = 3 met twee verschillende functiewaarden tegelijk zit, namelijk enerzijds y = 18 en anderzijds
y = -13. Dat kan bij functies niet. Heb je de verschillende domeinen voor t correct overgenomen?

MBL

MBL
zaterdag 27 december 2008

©2001-2024 WisFaq