Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parameterkromme

Beschouw een familie krommen met parametervergelijking:
x(t)=t3-mt
y(x)=t2

1) Voor welke waarde van m maakt de grafiek een lus
2) Indien de grafiek een lus vertoont, situeer dan het punt waar de kromme zichzelf snijdt.

Ik weet niet wanneer er een lus wordt gevormd. Welke voorwaarde is hieraan verbonden?

mvg
Sander

Sander
3de graad ASO - vrijdag 5 december 2008

Antwoord

x en y varieren mooi continu in termen van t. Een noodzakelijke voorwaarde voor een lus is dus eigenlijk wat in puntje 2) staat. Uit y(t1)=y(t2) volgt al snel dat t1=-t2 moet zijn. Wanneer is er dan ook voor x(t1)=x(t2) een oplossing?

cl
vrijdag 5 december 2008

©2001-2024 WisFaq