Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen en uitrekenen zonder GR (cos en sin)

Ik moet de onderstaande vergelijking oplossen:
(vergelijkingen moeten zonder GR worden opgelost en voor he tekenen van evt. grafieken mag je wel je GR gebruiken).

2*cos 2x - 4*sin x + 1 0

Nu weet ik dat er een basisregel is die zegt:
cos t = sin 0,5p-t
In mijn geval word het dan:
2cos(2x) = 2sin(0,5p-2x)

Mijn formule kan ik dan omschrijven als:

2sin(0,5p-2x) - 4*sin(x+1) = 0

Nu dacht ik zelf dat ik de somformules kon toepassen, en dacht zelf dan aan de volgende formule:

sin t - sin u = 2* 0,5sin(t-u)*0,5cos(t+u)

Maar nu is er één groot probleem, namelijk het probleem dat mijn ene word vermenigvuligd met 2 en de andere met 4, nu denk ik dat ik mijn somformules dan niet mag toepassen.
Is er nog een andere manier hoe ik deze vergelijking verder kan oplossen?
Of wat ik ermee kan doen zodat deze som wel aan de hand van somformules opgelost kan worden?

Ashley
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 11 november 2008

Antwoord

4sinx + 1 is nog iets anders dan 4sin(x+1). En inderdaad, als de coefficienten van die twee termen niet dezelfde zijn, dan is er niet veel somformule om toe te passen.

Wat je wel kan doen is alles schrijven als iets in sin(x). Kan je cos(2x) omvormen tot iets dat enkel afhangt van sin(x)? Als je daarna sin(x)=t stelt, bekom je iets waar je het tekenverloop al van zou moeten kunnen opstellen...

cl
dinsdag 11 november 2008

©2001-2024 WisFaq