\require{AMSmath} Vergelijking oplossen van 1ste orde hallo,ik moet deze differentiaalvergelijking oplossen:y'+y=sinx met y(0)=0ik doe hetvolgende:* yh(x)=C.e^(-x)* yp(x)=C'(x).e^(-x) = y'p(x)=C'(x).e^(-x)+ C(x).(-e^(-x))=== C'(x)(e^(-x)) - C(x)(e^(-x)) = 1.C(x)(e^(-x))+sinx=== C'(x) = sinx+ e^(-x)=== C(x) = -cos- e^(-x)y(x) = yp(x)+yh(x) = C.e^(-x)-cosx-e^(-x)== y(0) = 0= C.e^-0 - cos(0) - e^-0= C - 1 = 0 = C = 1 ==== y(x)= e^(-x)- cosx-e^(-x)ik vraag mij af dit juist is, ik denk van wel maar ik zou het graag zeker willen wetenDank bij voorbaatmvgPhil Phil Student universiteit België - dinsdag 4 november 2008 Antwoord Beste Phil,Als yp(x) = c(x).e-x zodat de afgeleide y'p(x) = c'(x).e-x-c(x).e-x dan is y'(x)+y(x) = c'(x).e-x. Invullen levert dus:y'(x) + y(x) = sin(x)c'(x).e-x = sin(x)c'(x) = ex.sin(x)c(x) = ò ex.sin(x) dxIets gemakkelijker is zelf volgend voorstel tot particuliere oplossing doen: yp = A.cos(x)+B.sin(x). Maar als je die methode niet gezien hebt, kan het ook nog op jouw manier. Ga dan verder met bovenstaande integraal om c(x) te vinden.mvg,Tom td dinsdag 4 november 2008 Re: Vergelijking oplossen van 1ste orde ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
hallo,ik moet deze differentiaalvergelijking oplossen:y'+y=sinx met y(0)=0ik doe hetvolgende:* yh(x)=C.e^(-x)* yp(x)=C'(x).e^(-x) = y'p(x)=C'(x).e^(-x)+ C(x).(-e^(-x))=== C'(x)(e^(-x)) - C(x)(e^(-x)) = 1.C(x)(e^(-x))+sinx=== C'(x) = sinx+ e^(-x)=== C(x) = -cos- e^(-x)y(x) = yp(x)+yh(x) = C.e^(-x)-cosx-e^(-x)== y(0) = 0= C.e^-0 - cos(0) - e^-0= C - 1 = 0 = C = 1 ==== y(x)= e^(-x)- cosx-e^(-x)ik vraag mij af dit juist is, ik denk van wel maar ik zou het graag zeker willen wetenDank bij voorbaatmvgPhil Phil Student universiteit België - dinsdag 4 november 2008
Phil Student universiteit België - dinsdag 4 november 2008
Beste Phil,Als yp(x) = c(x).e-x zodat de afgeleide y'p(x) = c'(x).e-x-c(x).e-x dan is y'(x)+y(x) = c'(x).e-x. Invullen levert dus:y'(x) + y(x) = sin(x)c'(x).e-x = sin(x)c'(x) = ex.sin(x)c(x) = ò ex.sin(x) dxIets gemakkelijker is zelf volgend voorstel tot particuliere oplossing doen: yp = A.cos(x)+B.sin(x). Maar als je die methode niet gezien hebt, kan het ook nog op jouw manier. Ga dan verder met bovenstaande integraal om c(x) te vinden.mvg,Tom td dinsdag 4 november 2008
td dinsdag 4 november 2008
©2001-2025 WisFaq