Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tekentabellen opstellen

Hallo,

Ik zit in de 5de Latijnse moderne talen en ik ben dus niet zo sterk in wiskunde.
Nu zijn we bezig met veeltermfuncties en moeten we tekentabellen kunnen opstellen. Hoe stel je precies zo'n tekentabel op?

Een voorbeeld: f(x)=x3-3x-2. Ik heb de nulpunten gevonden.
Maar vooral de tekens in die tekentabel vind ik moeilijk.
Hebben jullie daar een antwoord op?

benoit

Benoit
3de graad ASO - donderdag 30 oktober 2008

Antwoord

Als deze functie zich een beetje 'normaal' gedraagt dan kan je met de nulpunten en een getallenlijn al veel over de grafiek zeggen.

De nulpunten: .....-1......2......

f(-2)=-4
f(0)=-2
f(3)=16

Het tekenverloop: --- -1 --- 2 +++++

Het idee? Als de functiewaarde voor x=-2 kleiner is dan nul dan is in het interval ¬,-1 f overal kleiner dan nul. Anders zou er nog ergens een nulpunt moeten zijn. Zie boven.

Helpt dat?

WvR
donderdag 30 oktober 2008

©2001-2024 WisFaq