Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kaarten met cijfers

Ik heb het volgende probleem:
In een doos zitten tien kaarten, elk met een cijfer erop. Op 1 kaart staat een 1, op 2 kaarten een 2, op 3 kaarten een 3 en op 4 kaarten een 4. Je trekt zonder terugleggen 4 kaarten en legt die van links naar rechts naast elkaar.
Je ziet dan een getal van 4 cijfers.
Laat E het getal zijn dat door de eerste twee cijfers wordt voorgesteld, T het getal dat door de laatste twee cijfers wordt voorgesteld.
Bereken de kans P(T = 34| E =12) en P(T = 12 | E = 34)

Ik heb twee vragen:
1. ik begrijp '|' niet zo goed. Is dit 'en tegelijkertijd'?
2. in het antwoordenboek staat achtereenvolgens:
3/8 x 4/7
en 1/8x 2/7

Ik kom hier echt niet uit. Kunt u mij helpen?

Groetjes,
Katrijn

Katrij
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 24 oktober 2008

Antwoord

De notatie P(T=34 | E=12) staat voor de kans op T=34 'op voorwaarde dat' E=12. Het gaat hierbij dus om voorwaardelijke kansen. Je weet al dat E=12 wat is dan de kans dat T=34.

Als je al een '1' en een '2' gepakt hebt, dan is de kans dat er op 3 een '3' komt gelijk aan 3/8 (er zijn nog 8 kaarten waarvan er 3 een '3' zijn). De kans dat er op 4 een '4' komt is dan 4/7 (er zijn nog 7 kaarten waarvan er 4 een '4' zijn.

Idem voor P(T=12 | E=34), maar dan in 'omgekeerde volgorde', zullen we maar zeggen...

Lukt dat zo?

WvR
vrijdag 24 oktober 2008

Re: Kaarten met cijfers

©2001-2024 WisFaq