Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Worteltrekken

Weet iemand hoe de man aan deze oplossingen komt ?
Het is Portugees, maar duidelijk worteltrekken.



Paul J
Ouder - donderdag 23 oktober 2008

Antwoord

Het gaat hier om 'worteltrekken' van kwadraten van gehele getallen tot de 100. Dat is niet zo moeilijk als het misschien lijkt.

1024
Aan de 4 kan je zien dat het getal eindigt op een 2 of een 8 (22=4 en 82=64). Aan de 1000 kan je zien dat het getal moet liggen tussen 30 (302=900) en 40 (402=1600) dus het is 32 of 38. Wel aan 38 zal het niet zijn want dat ligt dan toch dichter bij de 1600 dus is het 32.

Ö1024=32

529
Aan de 9 kan je zien dat het eindigt op een 3 of een 7. Het getal ligt tussen de 20 en de 30, dus is het 23 of 27.

Ö529=23.

Meer moet het niet zijn...

WvR
vrijdag 24 oktober 2008

©2001-2024 WisFaq