Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Verloop van functie

Voor een volledige beschrijving van een verloop van een functie moet ik voor hol/bol te kunne bepalen het teken van de tweede afgeleide kennen. Het probleem is, dat deze (naar mijn mening) aartsmoeilijk is. Het gaat om de tweede afgeleide van de volgende functie: x3/(-x2+3)
Nu de eerste afgeleide is [x2(-x2+9)]/(-x2+3)2
Of simpeler geschreven voor de tweede afgeleide te kunnen berekenen: (-x4+9x2)/(-x2+3)2

Nu kan aub iemand mij helpen deze tweede afgeleide te berekenen, ik geraak altijd ergens vast en heb heb echt nodig :$ Het is het enige van de 10 onderzoekspunten dat ik nog niet heb en ik zou er echt mee geholpen zijn!

Alvast bedankt.

Vriendelijke groeten,
Nagare

Nagare
3de graad ASO - dinsdag 14 oktober 2008

Antwoord

Nagare,
Uitgaande van f'(x)=(9x2-x4)/(3-x2)2 vinden we dat
f''(x)=((18x-4x3)(3-x2)2-(9x2-x4)2(3-x2)(-2x))/(3-x2)4=
=((18x-4x3)(3-x2)+4x(9x2-x4))/(3-x2)3=
=(54x-18x3-12x3+4x5+36x3-4x5)/(3-x2)3
=(6x3+54x)/(3-x2)3.

kn
woensdag 15 oktober 2008

©2001-2024 WisFaq