Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Binomiaal kansexperiment oplossen

Goedemiddag,

Ik ben bezig met een opgave en kom er maar niet uit..

De opgave luidt: Hoevel keer moet een geldstuk worden opgegooid opdat de kans op minstens 5 keer munt groter is dan 0,99?

Ik heb dit tot nu toe:
Minstens 5x munt is $\geq$5. Als je dit in je rekenmachine bij Binomcdf in wil voeren moet het 1-P(X$\leq$4) worden.

Dan heb je dus 1-P(X$\leq$4)$>$0,99. Dit staat gelijk aan P(X$\leq$4)$<$0,01.

Ik snap alleen niet hoe je dit in je GR in moet voeren om erachter te komen wat de precieze N(het aantal keer opgooien) is..

Alvast erg bedankt!

M
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 14 september 2008

Antwoord

Je wilt dus een tabel maken met:

p=0.5
n=?
P(X$\leq$4)=0,01

Op je rekenmachine heb je dan de functie Binomcdf() nodig. Ik heb geprobeerd dit met LIST te doen. Meestal werkt dat wel, maar in dit geval wilt dat niet erg lukken.

Je kunt wel Y1=Binomcdf(X,.5,4) in het functie-scherm invoeren en dan een tabel maken met TBLSET. Als je start met 1 en stapgrootte 1 neemt dan krijg bij TABLE de volgende tabel in beeld:

q56491img1.gif

De vraag is dan wanneer de kans voor 't eerst kleiner dan 0,01 is. Dat blijkt dan bij n=19 te zijn:

q56491img2.gif

Eerlijk gezegd denk ik dat deze werkwijze via Y1 bij de meeste vragen wel het handigst is.

Helpt dat?

WvR
zondag 14 september 2008

©2001-2024 WisFaq