Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Primitieve bepalen van een functie in een functie

ik wil de primitieve bepalen van de volgende functie:

2 · Ö(1 + t2)

De primitieve 4/3 (1 + t2)3/2 is niet juist, omdat vanwege de kettingregel bij het afleiden van deze functie nog vermenigvuldigd moet worden met 2t.

Hoe kan ik 2t wegwerken ?

Wie kan me helpen ?

marojo
Student universiteit - zaterdag 13 september 2008

Antwoord

Niet alle integralen zijn op te lossen via het formuletje voor veeltermen

Als je 1+t2 ziet staan, zal je (na enige vertrouwdheid met integralen) meteen de substitutie t = tan(x) willen doorvoeren. Dan krijg je 1+t2 = 1+tan2(x) = 1/cos2(x) en dt = dtan(x) = dx/cos2(x), zodat 2Ö(1+t2)dt = 2dx/cos3(x). Deze integraal is nu niet meer zo moeilijk; schrijf y = sin(x), en dan verschijnt er 2dx/cos3(x) = 2cos(x)dx/cos4(x) = 2dy/(1-y2)2; en dan is het breuksplitsen geblazen!

cd
zaterdag 13 september 2008

©2001-2024 WisFaq