Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 56377 

Re: Spatial correlation

Ok dus als ik het goed begrijp betekent ruimtelijke correlatie dat de windsnelheden binnen een bepaalde straal ongeveer gelijk zijn. Nu ben ik juist geintresseerd naar het bepalen van deze straal. Is deze gemiddeld gezien 1km, 10 km, 50km... ? Hoe zou je dit kunnen bepalen ?

chanta
Student hbo - vrijdag 5 september 2008

Antwoord

Klopt inderdaad, maar daarbij houd je niet alleen rekening met de windsnelheid, maar ook met de windrichting! Stel dat we hier 10 m/s noordenwind hebben, en 20km verderop 10 m/s zuidenwind, dan kan je niet meer zeggen dat er sprake is van correlatie.

Voor het bepalen van die straal zou je een kruiscorrelatie functie kunnen bepalen uit tijdreeksen van windsnelheden die je op verschillende posities bepaalt. Makkelijker is het echter om deze te bepalen uit een tijdscorrelatiefunctie bepaald op een bepaalde positie. Het hangt er dan verder een beetje vanaf hoe die straal precies definieert en op welke schaal je precies aan het meten bent. Als je kleine turbulente schalen wilt onderzoeken meet je namelijk maar korte tijdreeksen in een klein volume. Dus je meet de snelheid in een klein volume, van bijvoorbeeld 1 mm3, dan kun je ook schalen meten tot op die lengte. Bij het weer onderzoek je meestal grotere schalen, dus dan zou je de gemiddelde windsnelheid over een afstand van misschien wel 1m kunnen meten (Sonic Anemometry). Uit een reeks van die metingen in een uur, zou je dan een correlatiefunctie kunnen bepalen, en daaruit kan je met je definitie van die straal (bijvoorbeeld R is waar rho(R)=0.3) deze bepalen.

Typische waarden van deze schaal zou ik je niet kunnen geven, maar ik kan me voorstellen dat die sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden, en wat deze gemiddeld is kan ik je niet zeggen. Misschien kan je er in literatuur wat in terugvinden? Als je echt geïnteresseerd bent, kan je misschien bij het KNMI nog informatie opvragen?

Bernhard
zondag 7 september 2008

©2001-2024 WisFaq