Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Definitie oneindig

Ik heb het onmogelijke voor elkaar gekregen, en mijn leraar Wiskunde stapelgek gekregen met de volgende redenering:

Een cirkel heeft een oneindig aantal deellijnen, waarmee de cirkel in twee delen gedeeld wordt welke exact gelijk zijn aan elkaar. Echter, een cilinder heeft dit oneindige aantal deellijnen over het cirkelvormige vlak, PLUS één extra, over de lengte-as. Betekent dit dan dat er iets groter is dan oneindig?

M'n leraar aan twijfel brengen is volgens mij niet echt de bedoeling, maar ik zou nu wel willen weten waar het fout gaat in deze redenering :)

Anthon
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 2 augustus 2008

Antwoord

Beste Anthony,

Oneindig beschouw je best niet als een getal, maar als een begrip; doorgaans voorgesteld door het symbool ¥. Omdat het geen getal is, mag je er ook niet zomaar mee rekenen.
Voor getallen geldt bijvoorbeeld x-x=0, maar er geldt niet: ¥-¥ = 0. Een rekenregel die wel geldt is: ¥+1 = ¥. Dus inderdaad: als je bij oneindig 1 optelt, heb je nog steeds oneindig.

In plaats van de deellijnen in een cirkel en cilinder, zijn er zo nog voorbeelden. De natuurlijke getallen zijn (0,) 1, 2, 3, ... Dat zijn er oneindig veel! Maar de gehele getallen zijn ook al deze getallen, én -1, -2, -3, ... Dan zou je er ook nog de breuken bij kunnen halen, enzovoort.

Wat je vraag betreft of er iets groter is dan oneindig: het is in elk geval wel zo dat we meerdere 'gradaties' van oneindigheid kennen. In jouw voorbeeld gaat het wel over 'dezelfde gradatie van oneindigheid', net zoals het aantal natuurlijke en gehele getallen ook 'even oneinidig' is.

Wat is dan groter, vraag je je misschien af? Bijvoorbeeld de verzameling van de reële getallen, die is 'oneindiger' dan de natuurlijke en gehele getallen. Wiskundig wordt dat allemaal wat preciezer beschreven natuurlijk, vandaar de aanhalingstekens

mvg,
Tom

td
zaterdag 2 augustus 2008

©2001-2024 WisFaq