Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kans op aantal jongens of meisjes

De volgende opgave kom ik tegen bij het proefexamen:
Stel dat bij de geboorte van een kind de kans op een jongen 52% is en een meisje 48%. Hoe groot is de kans om in een gezin van 8 kinderen twee of minder meisjes te hebben ?
Wie kan mij dit duidelijk uiteggen?
TIM

tim ge
Student hbo - zaterdag 28 juni 2008

Antwoord

Je hebt hier te maken met een zogeheten binomiaal experiment. Er zijn maar twee mogelijkheden ( bi = twee) en het experiment (de geboorte) wordt 8 keer uitgevoerd.
Met tabellen of rekenmachines zoek je nu de volgende kans op:
P(X$\leq$2 | n = 8; p = 0,48). Op rekenmachines moet je meestal in het menu 'distributies = verdelingen' zijn en dan wordt het iets in de trant van
BinomCdf(8,.48,2).

Het alternatief is dat je de kansen op 0, 1 en 2 meisjes afzonderlijk uitrekent en dan de resultaten optelt. Als dat de bedoeling is, dan horen we het wel.

MBL
zaterdag 28 juni 2008

©2001-2024 WisFaq