Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functieonderzoek 4egraads

ik snap niets meer van die nulpunten en extremen

functie: x4-(8/3)3
f': 4x3-8x2

maar dan?

nadien
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 26 mei 2008

Antwoord

f(x)=x4-(8/3)x3

nulpunten vind je door x3 buiten haakjes te halen.
Dus door de functie te schrijven als f(x)=x3.(...)

Extremen:
f'(x)=4x3-8x2
extremen zijn daar waar f'(x)=0, dus
4x3-8x2=0

Ook hier weer zoveel mogelijk buiten haakjes halen. Hier moet je 4x2 buiten haakjes halen.
Dat levert 4x2.(x-2)
Nu weet je gelijk de nulpunten van de afgeleide.
Iedere x-waarde die je hiermee vindt, is de x-coördinaat van het extreem. De bijbehorende y-coördinaat vind je door de x-waarde in f(x) in te vullen (en natuurlijk niet in f'(x) )

groeten,

martijn

mg
maandag 26 mei 2008

©2001-2024 WisFaq