Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kans op ziekte

Van een ziekte is bekend dat van 1 op de 100000 personen deze ziekte heeft. Men heeft een test ontwikkeld. Deze test is 99% betrouwbaar. Dit betekent dat de test bij 99% van de personen die aan deze ziekte lijden een positieve uitslag geeft. De test geeft bij 99% van de personen die niet lijden aan deze ziekte een negatieve uitslag.
Iemand laat zich testen met de betreffende test. De test geeft een positieve uitslag.
Hoe groot is de kans dat deze persoon echt ziek is?

Mo
Student hbo - zondag 25 mei 2008

Antwoord

Mo,
Stelling van Bayes geeft de oplossing.Stel A=echt ziek en B=test positief.Dan is P(A|B)=P(A)P(B|A)/P(B) en P(B)=P(A)P(B|A)+P(nietA)P(B|nietA).
De kansen kun je nu invullen.

kn
zondag 25 mei 2008

©2001-2024 WisFaq