Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstuk afgeleiden, min, max, buigpunten

Een vrachtwagen overbrugt een afstand van 500 km op een autosnelweg aan een constante snelheid van x km per uur. De wegcode verplicht dat 70=x=90. Onderstel dat de brandstof 0.77 euro per liter kost en het verbruik bedraagt (4 + (x2/300)) liter per uur. De vrachtwagenchauffeur verdient bruto 12 euro per uur. Bij welke snelheid zijn de uitgaven minimaal voor de eigenaar van de vrachtwagen?

Tim
Student Hoger Onderwijs België - woensdag 14 mei 2008

Antwoord

't Is wel een wonderlijk vraagstuk. Volgens mij gaat dat niet lukken, een constante snelheid op de autosnelweg, maar vooruit maar.

Je zult een functie moeten maken van de uitgaven. De uitgaven hangen af van de snelheid. Dus met x:snelheid en f:uitgaven zal het iets moeten worden als:

f(x)=een of andere uitdrukking in 'x'. Daarna kan je minimaliseren. De 'kunst' is dus om de uitgaven uit te drukken in 'x'. Zoals je zelf al aangeeft heb je te maken met brandstofkosten en een uurloon.

Zou je daarmee al geholpen zijn? Probeer het maar 's en geef dan maar 's aan waar het probleem precies zit.

WvR
woensdag 14 mei 2008

 Re: Vraagstuk afgeleiden, min, max, buigpunten 

©2001-2024 WisFaq