Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Cijferbepaling

Hoe kan je een cijfer bepalen, zonder de gebruikelijke formule: 9/¸ totaal te behalen punten ´ het behaalde punten Å 1?

elze
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 28 februari 2008

Antwoord

Je kunt op elke manier die je wilt, het cijfer van een toets bepalen.
De veel gebruikte formule c = (s x 9)/m + 1 (c = cijfer; s = score; m = maximaal haalbare score) garandeert dat iemand die helemaal niets scoort, tóch een 1 haalt. Vul voor s maar eens 0 in. Aan de andere kant krijgt iemand die alle punten scoort, een 10. Klopt, want vul maar s = m in.
Wil je iets meer vooraf geven, dan deel je gewoon door een iets kleiner getal dan m. Een nadeel kan dan zijn dat er leerlingen boven de 10 gaan uitkomen.

Maar je ziet ook vaak de zuinige formule c = s/m x 10 hanteren.
Wie s = 0 heeft, krijgt gewoon een 0 en wie s = m scoort, krijgt een 10.

Veel wordt ook de bonus ingezet. Als een vraag door vrijwel niemand tot een goed einde wordt gebracht, dan laat je de vraag als bonusvraag meetellen.
Afhankelijk van de behaalde resultaten of de soepelheid van de docent wordt er een keuze gemaakt tussen de strenge en de soepele normering, maar dat kan in feite op talloze manieren.

MBL
donderdag 28 februari 2008

©2001-2024 WisFaq