Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limieten

Weet iemand hoe je f(1) en f(2) zo gedefinieerd worden dat dat f(x) continu is voor alle x=R?
Gegeven is voor x=1 en x=2
       x2+x-2
f(x) = ------
x2-3x+2

MIchae
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 20 januari 2008

Antwoord

f(x)=((x+2)(x-1))/((x-2)(x-1)).
Voor x ongelijk aan 1 is dit gelijk aan (x+2)/(x-2).
Dus je kunt f(1) definieren als (1+2)/(1-2)=3/-1=-3 om de discontinuiteit voor x=1 op te heffen.

De discontinuiteit voor x=2 is niet ophefbaar.
Dat kun je ook zien als je de grafiek van f tekent: de grafiek van f heeft een verticale asymptoot met vergelijking x=2.

hk
maandag 21 januari 2008

©2001-2024 WisFaq