Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een vergelijking oplossen!

gegeven:

a2+c2
s= _______
2c
gevraagd: c = ?

Hierop heeft u al reeds antwoord gegeven, maar wat is juist de ABC-formule?? zou u dit alstublieft helemaal kunnen uitwerken tot c = ??? graag met volledige bewerkingen!

Alvast bedankt

Van de
2de graad ASO - maandag 11 november 2002

Antwoord

Oef, als je gevraagd wordt (op school?) een dergelijke vergelijking op te lossen, dan zou je eigenlijk mogen verwachten dat je de term abc-formule kent (of luidt 'ie anders in Vlaanderen)?
De formule geeft de oplossingen van de vergelijking
Ax2+Bx+C=0
Algemene formule (voor de twee oplossingen x)
x=(-B + (B2-4AC))/(2A)
en
x=(-B - (B2-4AC))/(2A)
Voor de vergelijking c2 - 2sc + a2 = 0 (zie vorig antwoord)
hebben we nu:
A = 1, B = -2s, C = a2 (en x = c)
Invullen geeft dan:
c = (2s + (4s2-4a2) ) / 2
en ook
c = (2s - (4s2-4a2) ) / 2
En verder kunnen we niet veel meer doen...
Je kan de factor 4 nog voor het wortelteken brengen en dan door 2 delen.
Maar dan doe je natuurlijk zelf, nu.

dk
maandag 11 november 2002

©2001-2024 WisFaq