Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een stuk grond omheinen

Om veiligheidsredenen wil een ondernemer een stuk grond met oppervlakte 1440 m2 omheinen. Het stuk grond paalt aan een gebouw dat aan één zijde dient als afsluiting. De afsluiting parallel met het gebouw kost 50 euro/m en de afsluiting aan de twee andere zijden kost 40 euro/m. Welke afmetingen van het stuk grond moet de ondernemer nemen zodat de kostprijs voor de omheining minimaal is? Bepaal die kostprijs?

jay
3de graad ASO - maandag 11 november 2002

Antwoord

Hints!
Noem de breedte van het stuk grond p en de lengte (parallel aan het gebouw) q. Dan geldt:
p·q=1440

De kosten K zijn dan 40·2p+50·q

En omdat q=1440/p kan je schrijven:
K=80p+50·1440/p

..en van deze functie kan je 'vast' het minimum wel bepalen.... toch?

WvR
maandag 11 november 2002

©2001-2024 WisFaq