Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Diagnostische toets

hallo telduivel, onze school werkt met uw boeken maar zelf hebben ze ook boeken hoor maar ik wou u wat vragen over mijn tweede diagnostische toets, ik heb drie vragen en die drie vragen kan ik niet uitrekenen...
hier komen ze:

a: 91,084x100=
b: 4,45x 10.000=
c: 357,9:1000=

kijk als ik het zou doen zouik het met een rekenmachine doen maar ik wil het echt leren en bij een toets mag je niet altijd een rekenmachine gebruiken dus... kunt u mij helepen om dit op een gemakelijke manier te maken???

dank u wel

tannaz
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 5 november 2007

Antwoord

Vermenigvuldigen met 10 (100, 1000, 10.000, ...) is hetzelfde als 'de komma naar rechts verschuiven'. Dus bij het vermenigvuldigen met 100 (bijvoorbeeld) verschuif je de komma twee plaatsen naar rechts.

91,084x100=9108,4

Bij het vermenigvuldigen met 10.000 verschuif je de komma 4 plaatsten naar rechts.... (enzovoort)

4,45x10.000=44.500

Je mag links en rechts nullen bijschrijven. Maak bij bovenstaand voorbeeld van 4,45 eerst 4,450000 en dan schuiven met die handel...

Hetzelfde kan je doen bij het delen door 10, 100, 1000, 10.000, ... Je schuift dan de komma juist naar links.

357,9:1000=0,3579

Dat dit zomaar kan heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat wij een tientallig stelsel gebruiken. Vermenigvuldigen en delen met tienvouden is dan wel iets bijzonders...

Hopelijk helpt het... (behalve dan die laatste opmerking dan)

WvR
maandag 5 november 2007

©2001-2024 WisFaq