Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiele vergelijking

2 tot exp x-3 x 5 tot exp x+1 = 62,5
Hoe los dit concreet op ? Log nemen ? Probleem is ook 62,5

Dank U bij voorbaat. Michel

Michel
Cursist vavo - woensdag 31 oktober 2007

Antwoord

Zou je willen proberen om exponenten goed weer te geven?
2x-3=2x·2-3=2x/8
5x+1=5x·51=5x·5
We hebben dus:
2x/8·5x·5=62.5
Vermenigvuldigen met 8 levert
2x·5x·5=8·62,5=500
Delen door 5:
2x·5x=100
Dus 10x=100
Dus x=2.

Dit antwoord kun je eenvoudig controleren:
als x=2 dan
2x-3=2-1=1/2
5x+1=53=125
125·1/2=62,5

hk
woensdag 31 oktober 2007

©2001-2024 WisFaq