Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking oplossen

Hoe los ik dit op met een vergelijking ?
Jan en Fran zijn samen 72 jaar. Hoe oud kunnen Jan en Fran zijn als ze niet meer dan 6 jaar verschillen. Geef alle oplossingen.

lief
2de graad ASO - zaterdag 16 juni 2007

Antwoord

Met x + y = 72 en x - y = 6 (of 5, 4, 3, 2, 1 of 0) kun je steeds een eenvoudig stelsel oplossen.
Als x + y = 72 en bijv. x - y = 4, dan geeft optelling van dit tweetal 2x = 76 en dus x = 38 en dus y = 34.
Maar je kunt natuurlijk ook in een coördinatenstelsel de lijn met vergelijking x + y = 72 tekenen en daarna het gebied arceren dat past bij de ongelijkheid x - y 6. Maar deze aanpak lijkt me meer werk op te leveren dan even snel een paar vergelijkingen oplossen.

MBL



MBL
zaterdag 16 juni 2007

©2001-2024 WisFaq