Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het getal 0

Wat is de uitkomst van 0 : 0? Leg uit?
Wat is de uitkomst van 1° en 0 tot de eerste macht? En van 0°? Leg uit

Leen B
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 1 november 2002

Antwoord

Dit is een moeilijke maar interessante vraag. En er is niet zomaar een eenduidig antwoord op te geven.

Delen door nul kan natuurlijk niet, maar soms lijk je deze situatie tegen te komen bij het berekenen van limieten. Dan is het oppassen.
Hier twee wel heel simpele voorbeelden:

x:x2 en x2:x

Als je de limiet van x naar 0 wilt uitrekenen dan kan het even lijken of je 0:0 krijgt. Maar je moet eerst maar eens proberen om de breuken te vereenvoudigen en dan is het antwoord wel duidelijk.

Nu over de machten. Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven.

10=1 en 01=0 en 00=?

Meestal wordt in het laatste geval 1 gedefinieerd.

Kortom: altijd voorzichtig zijn met het rekenen met 0 (net als met rekenen met oneindig).

Zie Een antwoord op deze vraag in het Engels

gm
dinsdag 5 november 2002

©2001-2024 WisFaq