Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een verhaal omzetten in een vergelijking

hallo, ik probeer mezelf te oefenen in logica... hoewel ik het erg leuk vind, lukt het nog niet zoals ik graag zou willen. Ik heb het volgende verhaal geprobeerd om te zetten in een vergeljking: Een visser heeft een kreeft, een makreel en een inktvis gevangen. Samen wegen ze 2700 gram. De makreel is 400 gr en de kreeft is 2 maal zoveel als de makreel en inktvis samen. Hoeveel weegt de inktvis?

Ik heb gedaan 2(x +400)=2700...haakjes weg2x +800=2700,dan delen door 2x + 800=1300...x=1300-800=500
Ik was blij dat het me was gelukt, maar ik maakte een fout. 2700/2=geen 1300, maar nu kom ik niet tot een goede oplossing, ik bijt me er op stuk. Overigens, de inktvis weegt wel 500 gr, staat in het antwoord, maar zonder uitleg of uitwerking. Aan de ene kant vind opgaven als deze echt leuk en wil ik er goed in worden, maar voorlopig krijg er hoofdpijn van hahaha. Groetjes Mario

Mario
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zondag 6 mei 2007

Antwoord

Misschien is het handig om een stelsel van twee vergelijkingen op te stellen en dat op te lossen. Noem het gewicht van kreeft k en het gewicht van de inktvis i. Er geldt:

k+i+400=2700
k=2·(400+i)

Of anders geschreven:

k+i+400=2700
k=800+2i

Als je in de bovenste vergelijking k vervangt door 800+2i geldt:
800+2i+i+400=2700
3i+1200=2700
3i=1500
i=500

Dat is mooi... dus:

k=800+2·500=800+1000=1800

..en dan klopt het allemaal precies...

WvR
zondag 6 mei 2007

©2001-2024 WisFaq