Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Toon aan (2)

Ondertussen heb ik terug een probleem bij het bewijzen van het volgende.

Bewijs dat de som van alle n-de machtswortels in C uit een complex getal gelijk is aan nul.

Ik zelf zou beginnen met z=x+y·j als standaardvorm voor mijn complex getal te nemen.

Omzetten naar de polaire gedaante omdat je dan gemakkelijker een n-de machtswortel kan nemen.
Dan misschien het arugment bepalen en de modulus.
En hier graak ik zo ongeveer vast. Omdat je als argument zo een arctan(y/x) krijgt al dan niet vermeerderd met een veelvoud van k·2Pi/n en ik niet direct weet wat ik hiermee kan bereiken.

Kan iemand mij op weg wil/kan zetten?
Alvast dank,

Pieter

Pieter
Student Hoger Onderwijs België - zondag 11 maart 2007

Antwoord

Het allersnelst gaat het als volgt: neem de eenheidsortel w=exp(i·2$\pi$/n). Dan is elke eenheidswortel een macht van w: w0=1, w, w2, w3, ..., wn-1. Nu kun je wn-1 ontbinden als (w-1) maal (1+w+w2+...+wn-1)); maar wn-1=0 en w-1 is niet nul, dus de tweede som is gelijk aan nul.

kphart
zondag 11 maart 2007

 Re: Toon aan (2) 

©2001-2024 WisFaq