Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Hulpmiddelen

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Plaatjes en verhalen

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat

Wiskundeleraar


\require{AMSmath}

Tovervierkant

Ik heb reeds een onderzoekscompetentie gemaakt over 'Magische Vierkanten'. Wat ik geleerd heb is dat in een magisch vierkant niet 2 maal hetzelfde cijfer mag voorkomen... tenzij het een uitzondering is??!! (1....n)

Nu zie ik en kom ik tot de conclusie dat in het kunstwerk van Passion of the Sagrada Familia in Barcelona 2maal dezelfde cijfers ( 10 en 14 ) voorkomen... in een magische vierkant van de orde 4, is de magische constante toch 34?

Hier is het 33! Kan dit wel? is dit wel een echt magisch vierkant? Alle cijfers mogen toch maar 1 maal gebruikt worden? Ik hoop dat u mij wat meer uitleg kan geven.

Dank bij voorbaat

Thibau
3de graad ASO - zaterdag 10 maart 2007

Antwoord

q49617img1.gifIk geloof niet dat er een 'harde' definitie bestaat voor 'een magisch vierkant'. Op 1. Eigenschappen staat:
Een magisch vierkant of tovervierkant is een dusdanige ordening van getallen in een vierkant, dat de som van de getallen voor elke rij, elke kolom en elke diagonaal gelijk is.
Daaraan voldoet het vierkant van 'Passion of the Sagrada Familia' wel. In het geval de getallen 1, 2,...n2 gekozen worden spreekt men van een 'standaard', 'normaal' of 'zuiver' magisch vierkant. Dat is in dit geval dus niet zo. Je zou derhalve kunnen spreken over een onzuiver magisch vierkant... enz...

Op onderstaande website kan je er meer lezen.

Zie Article About The Subirachs Magic Square by George Zimmerman

WvR
zondag 11 maart 2007

©2001-2023 WisFaq