Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afleiden

ik heb daarstraks een vraag ingestuurd maar weet niet meer of die helemaal klopte (kan zijn dat die niet volledig duidelijk was) =
hoe bereken ik t uit s = 5/108t3-5/6t2+15/4t

en nog een extra vraag: op welke tijdstippen moet de robot de bal opnemen en respectivelijk terug neerleggen?

sorry voor het ongemak, ik zal er in het vervolg op letten!
dank u

aniek
3de graad ASO - zaterdag 3 februari 2007

Antwoord

Hallo Aniek

co(B)=(0,0)
Het punt A komt overeen met het maximum van de functie. Dit vind je door de afgeleide gelijk aan 0 te stellen.
Dus 5/36.(t2-12t+27) = 0
Dit geldt voor t=3 en t=9
Voor t=3 heb je een maximum, dus co(A)=(3,5)
Dit betekent dat de robot na 3 sec in A is en A is op een afstand 5 gelegen ten opzichte van B.
Voor t=9 heb je een minimum en hiervoor geldt dat s=0. De robot is dus terug in B.
De robot is terug in A als s=5.
Los dus op:
5/108.t3 - 5/6.t2 + 15/4.t = 5
Je vindt t=3 (robot was toen de eerste keer in A) en t=12. Dit is het moment dat de robot de tweede keer in A aankomt.

LL
zaterdag 3 februari 2007

©2001-2024 WisFaq