Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Gelijke lengtes in regelmatige zeshoek

Hoi ik heb een vraag

Gegeven: de regelmatige zeshoek ABCDEF
[AC] snijdt [BF] in G
[AE] snijdt [BF] in H

Te bewijzen: de lengtes van de lijnstukken [BG],[GH] en [HF]
zijn gelijk

Kan er iemand mij helpen?

Kevin
2de graad ASO - zaterdag 3 februari 2007

Antwoord

Beste Kevin,

Zie onderstaande tekening.
q49010img1.gif

Je weet dat een regelmatige zeshoek symmetrisch is, dus heeft symmetrie-assen door EB en de middelloodlijn van AF. En ook middelloodlijn van AB en ook lijn door FC.
Door deze symmetrie mag je concluderen dat ACDF en ABDE rechthoeken zijn (hoekensom vierhoek 360° en door symmetrie gelijke hoeken).
Dus ook geldt ÐFAG = ÐHAB = 90°.

Nu kun je Thales in DFAG en DHAB toepassen, zodat |FH| = |AH| = |HG| (gelijke stralen in Thales-cirkel). Zo ook |HG| = |AG| = |GB| (Thales-cirkel).

Dus |FH| = |HG| = |GB|.

Groetjes,

Davy.

Davy
zondag 4 februari 2007

©2001-2024 WisFaq