Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden van een zesde- en zevende graads vergelijkingen

Hallo,

De docent van wiskunde heeft ons 2 opdrachten gegeven en ik weet niet hoe ik ze moet onbinden. Ik heb het geprobeerd maar ik kon niet eruit.
1) x3-x2-4x=-4
2) x5+3x6-2x3=0
3) 4x7+2x6+12=0

En kan u me ok enkele voorbeelden geven van het oplossen van vergelijkingen die oneven graads bevaten, zoals mijn nummer 1?

Hartelijk bedankt.

Sully
Student universiteit - dinsdag 23 januari 2007

Antwoord

Alleen de eerste heeft een 'echte' ontbinding.
Schrijf namelijk eerst x2(x-1)-4(x-1)=0 ofwel (x2-4)(x-1)=0 ofwel (x-2)(x+2)(x-1)=0.

De tweede kan geschreven worden als x3(3x3+x2-2)=0 en de derde als 2(2x7+x6+6)=0.

MBL

MBL
woensdag 24 januari 2007

©2001-2024 WisFaq