Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Marge berekening

Hoe moet ik nou de marge tussen twee bedragen uitrekenen?
inkoop is 3,50, verkoop is 5,95, btw is 19%.
Wat is nou mijn marge?

Als ik kijk naar een andere berekeningen op de site, moet het als volgt:

5,95-19% btw = 5
5-3,50=1,50
1,50:5x100= 30%

of zo:

5,95-19% btw = 5
5:3,50=1,42
dus 42%

of moet het zo:
3,50x100=350
350:5=70%

Zoals je ziet snap ik er helemaal niets meer van.
Wat is nou goed en wat is nou fout, wat heb ik nu allemaal uitgerekend?

Tim
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 22 januari 2007

Antwoord

De marge voor het bedrijf is altijd verkoopwaarde (ex BTW) - inkoopwaarde = 1,50. Die 1,50 kun je nu als percentage bovenop de inkoopwaarde beschouwen of als percentage in de verkoopwaarde (ex BTW).

Bij 1) heb je het over de marge als percentage van de verkoopwaarde (excl BTW). Deze klopt en kan zo wel.

Bij 2) heb je het over de marge als percentage van de inkoopwaarde dus de marge bovenop de inkoopwaarde. Deze uitkomst klopt ook. Dit is de manier die ik zelf bij voorkeur zou gebruiken.

3) Tja deze klopt dus absoluut niet !!!

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
dinsdag 23 januari 2007

 Re: Marge berekening 

©2001-2024 WisFaq