Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bereken de oppervlakte bepaald door de grafiek van de volgende functies

f(x) = 2x -1
g(x) = x2 - 4x + 4

Hoe los ik dit op?

Kevin
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 12 januari 2007

Antwoord

Je moet altijd eerst een situatieschets maken. Teken daarom in één figuur de grafieken en bepaal de snijpunten. Het blijken de punten (1,1) en (5,9) te zijn.
Bereken daarna de integraal van x=1 tot x=5 van de functie f(x)-g(x).
De volgorde van dit duo wordt bepaald door het feit dat tussen x=1 en x=5 de rechte lijn bóven de parabool ligt. Vandaar dat een plaatje moet!
Ten slotte: denk eraan dat, vanwege de aftrekking, de tekens van functie g veranderen. Het wordt dan: 2x-1 - (x2 - 4x + 4) = -x2 + 6x - 5
Ook nu zie je opnieuw de rol van haakjes.

MBL

MBL
zaterdag 13 januari 2007

©2001-2024 WisFaq