Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een standaard kwadratische vergelijking

Beste meneer, mevrouw,

Ik kom steeds niet uit als ik deze kwadratische vergelijking probeer op te lossen: 1/3(x-2)2-1/4x(x+1)=4x+1. Kunt u me hier mee helpen.

Groetjes Linda.

Linda
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 2 januari 2007

Antwoord

Je zult, zoals altijd, eerst alle haakjes moeten wegwerken. Dat levert in dit geval op: 1/3.(x2-4x+4)-1/4.(x2+x) = 4x+1

Vanwege de breuken die in de som voorkomen, is het wel handig om eerst linker- en rechterlid met 12 te vermenigvuldigen. Dat geeft dan:
4(x2-4x+4) - 3(x2+x) = 48x+12 en na uitwerking krijg je vervolgens
4x2-16x+16-3x2-3x = 48x+12.
Dat levert ten slotte op: x2-67x+4=0 en dan wordt het tijd om de abc-formule eens van stal te halen.........

MBL

MBL
dinsdag 2 januari 2007

©2001-2024 WisFaq