Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een parametervraag

Beste meneer, mevrouw,

Gegeven is f(x)=-3x2+12x+p. Voor welke p ligt het punt (p,14) op de grafiek van f?

Groetjes Linda.

Linda
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - dinsdag 2 januari 2007

Antwoord

dat (p,14) op de grafiek van f ligt, betekent dat als je p invult als x-waarde, dat er dan 14 als functiewaarde van f uit moet komen.
Laten we dit eens links en rechts in het functievoorschrift invullen:

14 = -3(p)2+ 12.(p) + p

Dit moeten we dus uitwerken. Als we alle termen naar links halen, krijgen we:

3p2-12p-p+14=0

als je goed kijkt, herken je hierin een vierkantsvergelijking.
Normaal ken je die in de vorm ax2+bx+c=0
deze heeft oplossingen x1,2={-b±Ö(b2-4ac)}/2a

als je nu kijkt naar 3p2-12p-p+14=0
wat is dan de a?
en de b?
en (let op!) de c?

nu kun je het vraagstuk oplossen.

groeten,
martijn

mg
dinsdag 2 januari 2007

 Re: Een parametervraag 

©2001-2025 WisFaq