Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in factoren

hoe moet ik onderstaande veeltermfunctie ontbinden en daaruit de nulpunten halen?
V(x)=2x5+x4-2x3-5x2+2x+2

alvast bedankt

laurez
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 29 december 2006

Antwoord

Beste Andy,

Zoek in de eerste plaats eenvoudige nulpunten, zoals 1, -1, 2, -2 enz. Merk in het bijzonder op dat de som van de coëfficiënten gelijk is aan 0, dat betekent dat x = 1 een nulpunt is, dus (x-1) een factor.

Gebruik dan de regel van Horner om de coëfficiënten van de overblijvende factor van de vierde graad te bepalen. Opnieuw zal x = 1 een nulpunt zijn, herhaal dus dit procédé, je houdt dan nog een factor van de derde graad over.

mvg,
Tom

td
vrijdag 29 december 2006

©2001-2024 WisFaq