Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bergwandeling

Dag Wisfaq,

Een probleempje.
Ik wandel in een berglandschap van punt A over B naar C
IK wandel vanaf een hoogte van 450 meter uit punt A naar B , dat op een top van 700 meter ligt en ga dan bergafwaarts naar C ,tot weer op een hoogte van 450 meter.
De schaal van de stafkaart is 1/100.000.
De gemiddelde snelheid van de wandelaar is 2 km per uur.
Ik rekende zo en ik vraag me daarbij af wat dit vraagstukje in de goniometrie komt doen.
De afstand die ik op de stafkaart kan meten is :|AB|=2,3 cm en |BC is 4,2 cm.(met een meetlatje)
Ik ga er dan van uit de de afstand werkelijk met deze schaal dan is :
voor |AB|=2300 meter en |BC= 4200 meter
Samen is dat 6500 meter voor de volle wandeling. Dit aan 2 km per uur , kom ik met de snelheidsverhouding 1/2= 6500/x uit op 13 uur uit.
De afgelegde weg van A naar B en dan naar C is de kortste weg ,dus in rechte lijn......
Wat heeft dit dan met goniometrie te maken ??
Of ben ik maar weer eens mis misschien!
Vriendelijke groetjes,

Lemmen
Ouder - vrijdag 15 december 2006

Antwoord

* het heeft niks met gonio te maken

* voor het uitrekenen van de tijd, moet men gebruik maken van de definitie van snelheid v: snelheid = {afgelegde weg}/tijd dus v=s/t
dus t= s/v = 6,5/2 = ruim 3 uur.
13 uur is trouwens wel èrg lang voor een stukje van 6,5 km. nietwaar?

* Als je met een latje op de kaart gaat meten, meet je natuurlijk alleen de hemelsbrede afstand. In praktijk ga je schuin omhoog en omlaag dus is je afgelegde weg langer dan de hemelsbrede afstand. (kun je pythagoras voor gebruiken om de daadwerkelijke afstand af te schatten)

groeten,
martijn

mg
zondag 17 december 2006

 Re: Bergwandeling 

©2001-2024 WisFaq