Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Goniometrie som - en verschilformules

hallo beste mensen van wisfaq
ik heb een vraagje in verband met goniometrie
ik moet m.b.v. de som en de verschilformules de volgende uitdrukking vereenvoudigen :
(cos6x+6cos4x+15cos2x+10)/(cos5x+5cos3x+10cosx)
ik geraak er niet uit...
Kunnen jullie mij hierbij helpen?
Alvast bedankt,
davy

davy h
3de graad ASO - zondag 12 november 2006

Antwoord

Geduldig uitwerken: cos(6x)=cos(4x+2x)=cos*(4x)cos(2x)-sin(4x)sin(2x); op cos(4x), cos(2x), sin(4x) en sin(2x) kun je de verdubbelingsformules toepassen: cos(2u)=cos2(u)-sin2(u) en sin(2u)=2sin(u)cos(u). Uiteindelijk kun je alles terugbrengen tot sin(x) en cos(x).

kphart
dinsdag 14 november 2006

©2001-2024 WisFaq