Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortel van vgl met hogere macht

Bepaal alle wortels van:
z8+ 16z4+ 256 =0
Ik moet de oplossingen schrijven in de vorm van a+bi met a en b reëel.

Ik weet "ongeveer" hoe ik een wortel hieruit normaal moet nemen. Maar al de oefeningen die ik al gemaakt heb, hadden slechts 2 als hoogste macht in de vgl. En dan nam ik de discriminant D, en zocht ik daar de wortels uit.

Nu weet ik niet goed hoe ik moet werken met z tot de 8ste.
Ik heb z tot 8ste gelijkgesteld aan y2 =y2+16y+256.
Dan bekom je een negatieve D=-768.
Kan het dan y1= -16+27.71i /2 en y2= -16-27.71i/2 ?

Maar hoe moet ik nu verder, of was ik al verkeerd bezig?
Alvast bedankt

splash
3de graad ASO - zondag 7 mei 2006

Antwoord

Het oplossen van y2+16y+256=0 levert:

y = -8 - 8·Ö3·î of y = -8 + 8·Ö3·î

Dus:

z4 = -8 - 8·Ö3·î of z4 = -8 + 8·Ö3·î

En dan verder oplossen...

WvR
zondag 7 mei 2006

 Re: Wortel van vgl met hogere macht 

©2001-2024 WisFaq