Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afstandsberekening

Hallo Wisfaq,
Goede morgen,
Ik stelde gisteren een vraagn over afstanden op de aardbol tussen Brussel en Honolulu en kreeg daartoe een zeer interessant antwoord terug.Hartelijk dank.
Nu heb ik berekend:
cosX=cos(90-a)cos(90-b)+sin(90-a)sin(90-b)cos(a-c) en invoeren van coordinaten geeft dat: (Brussel 04° OL en 51°NB en Honolulu: 158° WL en 21° NB):
cosX=cos(90-51)cos(90-21)+sin(90-51)sin90-21)cos(04-158)
cosX=cos39cos69+sin39sin69cos(-154)
cosX=0.278504205-0,528060556
cosX=-0,249556351
x°=104,4512609°
De Afstand D= (X°/360)·40000km=(104,4512609/360)·4000km
D=11.606 km
Als ik nu in de aangegeven site de coordinaten invoer zoals hierboven aangegeven, en druk op het venstertje voor berekening kom ik op 11.808 km uit wat maar 202 km verschil oplevert.
Waaraan is dit verschil dan te wijten? Is dit omdat de decimalen in de coordinaten zijn weggelaten?Moeilijk aan te nemen omdat in de berekening voor beide,( met de formule of met het berekeningsvenstertje) , de decimalen weggelaten zijn.Ik heb nauwkeurig de richtlijnen gevolgd die mooi in de site geillustreerd werden.
Vriendelijke groeten en graag een reactie aub.

lemmen
Ouder - maandag 27 februari 2006

Antwoord

Het is natuurlijk altijd fijn als je even zegt naar welke site je refereert.

Bedoel je Hoever is het van ... naar ...??

Je fout zit in deze twee regels:

cosX=cos(90-51)cos(90-21)+sin(90-51)sin90-21)cos(04-158)
cosX=cos39cos69+sin39sin69cos(-154)

Dat moet zijn:

cosX=cos(90-51)cos(90-21)+sin(90-51)sin90-21)cos(04--158)
cosX=cos39cos69+sin39sin69cos(162)

hk
maandag 27 februari 2006

©2001-2024 WisFaq