Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vierkantsvergelijking met absolute waarde

Hallo,

Hier zit ik dan met een formule die ik denk op te lossen is met een vierkantsvergelijking. Het probleem zit hem in de absolute waarde die voorkomt. (antwoorden voor x Î R-getallen gebied)

Formule : x2 + |x+3| - 12 = 0

Als je hier geen vierkantsvergelijking voor nodig heb kan ik dan in de goede richting gestuurt worden?

Alvast bedankt

Mike
Student hbo - maandag 30 januari 2006

Antwoord

Beste Mike,

Gebruik de definitie van de absolute waarde.
|x+3| = x+3 als x+3 0 (dus als x -3)
|x+3| = -(x+3) als x+3 0 (dus als x -3)

Op die manier krijg je twee keer een gewone vierkantsvergelijking (met elk twee oplossingen). Controleer dan achteraf welke van die oplossingen voldoet (of voldoen) aan de voorwaarden die je hebt gesteld.

mvg,
Tom

td
maandag 30 januari 2006

©2001-2024 WisFaq