Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oppervlakte van een lichaam die wordt gespiegeld om de x-as

Ik moet de oppervlakte bepalen van het lichaam dat verkregen wordt door y=√(x2+1) op het interval 0,3 te draaien om de x-as.

Ik heb het volgende al:
S=$\int{}$(a,b) 2$\prod$f(x)√(1+(f'(x))2)dx
f(x)=√(x2+1)
f'(x)=x/√(x2+1)
(f'(x))2=x2/√(x2+1)
1+(x2/(x2+1) = 2-1/(x2+1)
√(2-1/(x2+1))=√(2x2+1)/√(x2+1)

$\int{}$2$\prod$√(x2+1)·√(2x2+1)/√(x2+1)dx
2$\prod$$\int{}$√(2x2+1)dx

En bij de intergaal moet je voor a en b 0 en 3 invullen.
Het wil me nu niet lukken om de integraal verder uit te rekenen.
Ik hoop dat jullei mij hier mee kunnen helpen.
b.v.d.

Elke
Student hbo - maandag 16 januari 2006

Antwoord

Beste Elke,

Om wortels van het type √((ax)2+1) kan je de volgende substituties proberen: ax = tan(t) (want tan2t+1 = sec2t) of ax = sinh(t) (want sinh2t+1 = cosh2t).
De eerste substitutie zal hier aanleiding geven tot een integraal die nog steeds vrij moeilijk te bepalen is, de tweede substitutie is misschien wat onbekender voor je (hyperbolische functies) maar zal wel wat eenvoudiger gaan.

Integralen met wortels zijn over het algemeen nogal lastig, er zit niet veel anders op dan zo'n substitutie tenzij je natuurlijk gebruik mag maken van standaardintegralen of tabellen. Ik heb je rekenwerk niet volledig nagelezen maar je laatste stap bekom ik ook, dus dat zit goed volgens mij

mvg,
Tom

td
maandag 16 januari 2006

©2001-2024 WisFaq