Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstuk stelsels

Hoi,

Ik weet niet of mijn oplossing correct is op het volgende vraagstuk:
Er is een nieuw kansspel van de nationale loterij op de markt gebracht. Het spel bestaat erin 50
vakjes weg te krabben, achter elk vakje zit een driehoek, vierkant of een cirkel. Als je een
driehoek hebt, win je 2EUR, een vierkant 0.5; bij een cirkel moet je weer 1EUR terug inleveren.
Jij speelt dit spel 1 keer. Op jouw krasbiljet heb je een aantal driehoeken, vierkanten en cirkels.
Je hebt evenveel vierkanten(x) als driehoeken(y) en cirkels(z) samen. Als je 3 driehoeken en 2
vierkanten meer had gehad (en dus 5 cirkels minder), dan zou je 29.5 EUR gewonnen hebben.Hoeveel driehoeken, vierkanten en cirkels stonden er op jouw krabbiljet?

Mijn oplossing is:
x = y + z
x + 2 + y + 3 = 29.5

Kan dit??:s
Alvast bedankt!

Eveyln
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 26 november 2005

Antwoord

Dag Evelyn

Je hebt 3 vergelijkingen nodig om 3 onbekenden te vinden.
De eenvoudigste vergelijking heb je nog niet gebruikt : hoeveel vakjes heb je samen?(dus : x + y + z = ...?)
Je laatste vergelijking houdt geen rekening met winst en verlies.
Je hebt (x+2) vierkantjes, (y+3) driehoeken en (z-5) cirkels.
Je winst (29.5 EUR) is gelijk aan de som van het aantal symbolen, rekening houdend met de winst of verlies per symbool.
Je vindt : x=25, y=10 en z=15

LL
zaterdag 26 november 2005

 Re: Vraagstuk stelsels 

©2001-2024 WisFaq