Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Sinus vergelijking oplossen

25+75·sin2p/12,25t=0 25 aftrekken
75·sin2p/12,25t=-25 delen door 75
sin2p/12,25t=-25/75

Het volgende gedeelte begrijp ik niet:

Terugrekenen vanuit de sinus (?) levert binnen 1 periode 2 antwoorden:

2p/12,25t=3,481 en 2p/12,25t=5,943

Met de sinusfunctie op de rekenmachine krijg ik allerlei antwoorden maar helaas niet deze twee.

Vg,
Michael.

Michae
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 14 november 2005

Antwoord

Je wilt dus oplossen sin(sin2[PI}/12,25t)=-1/3.
Als je je rekenmachine op radialen hebt gezet (controleer dat even) dan kun je gebruik maken van de "terugrekenfunctie" van de sinus.
Om deze functie te gebruiken toets je in 2nd sin (er staat in geel sin-1.
Dus sin-1(-1/3) levert op mijn rekenmachine: -0.3398.
Dit antwoord hoort in onderstaand plaatje bij de rode stip op de sinusgrafiek.
q41539img1.gif
Als je nu antwoorden tussen 0 en 2p wilt hebben bereken je -0.3398+2p=5.943 en p-(-0.3398)=3.481. Deze antwoorden horen bij de blauwe stippen in de sinugrafiek hierboven.

hk
maandag 14 november 2005

©2001-2024 WisFaq