Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afstanden

Hallo,

Fietsend leg je een bepaalde afstand af in 30 minuten. De eerste -helft van die tijd- rijd je met een snelheid van 25 kilomter per uur, -de rest van die tijd- met een snelheid van 15 kilometer per uur

Een klasgenoot legt op de fiets dezelfde afstand af. Hij rijdt de eerste -helft van de afstand- met een snelheid van 25 kilometer per uur en -de rest van de afstand- met een snelheid van 15 kilometer per uur.

Ik heb een stukje gedaan:
(25/60)*15 = 6.25 km (het eerste deel van de afstand)
(15/60)*15 = 3.75 km (het tweede deel van de afstand)
6.25 + 3.75 = 10 km (de totale afstand)
25/3.6 = 6.94 (naar meters per seconde)
10 / 2 = 5 (de 2 helften)
5 * 10000 = 5000 (meters)
(5000/6.94)/60 = 12 minuten (duurt de eerste deel met 25 kilometer per uur)
15/3.6 = 4.167
(5000/4.167)/60 = 20 minuten
en hoe reken ik hiervan de gemiddelde snelheid uit?
Dank u, greetz

Tsunki
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 29 oktober 2005

Antwoord

Als je bedoelt dat je de gemiddelde snelheid van 'de klasgenoot' wilt weten dan is de eerste vraag: hoelang doet 'de klasgenoot' erover?
Antwoord: 5/25 + 5/15 uur = 8/15 uur
Wat is dan gemiddelde snelheid?
Antwoord: gemiddelde snelheid = 10/(8/15) = 18.75 km/uur.

Dat lijkt me ietsje handiger dan eerst naar meters en minuten om te rekenen en daarna weer terug naar kilometer per uur. Maar 't kan natuurlijk wel:

10.000/(12+20) = 312.5 meter per minuut = 18.75 km/uur.

WvR
zaterdag 29 oktober 2005

©2001-2024 WisFaq