Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Paprika`s en de normaal verdeling

Groentekwekerij " het Kropje" teelt rode, groene, en gele paprika's. Uit onderzoek is gebleken dat de gewichten van de paprika's normaal verdeeld zijn met de volgende gemiddelden en standaardafwijkingen.

Groen µ= 120 gr = 3gr
Geel µ=115 gr = 4 gr
Rood µ=130 gr = 5 gr
  1. Bereken de kans dat een willekeurige gele paprika zwaarder is dan een willekeurige groene paprika.
  2. Bereken de kans dat een groene, gele en rode paprika allemaal minder wegen dan 120 gr.
  3. Het Kropje levert ook netjes met daarin een rode paprika's. Bereken de kans dat de netjes met drie rode paprika's minder weegt dan 400 gr.
  4. Het kropje levert ook netjes met daarin rode, groente en gele paprika's. Bereken de kans dat zo'n netje minder weegt dan 350 gr.
Waarschijnlijk zal ik de uitleg van de vragen wel bij alle vragen min of meer hetzelfde zijn, maar ik wil een compleet beeld geven van de vraag.

Jacque
Student hbo - vrijdag 23 augustus 2002

Antwoord

  1. de SOM van twee normaal-verdeelde stochasten is zelf óók weer normaal verdeeld.
    Nu gaat het je om het verschilgewicht (ook een som als het ware maar dan met een - ipv een +) van de gele en groene paprika's

    laten we zeggen dat
    Xverschil=Xgroen-Xgeel
    dan is Xverschil normaal verdeeld met
    mverschil=mgroen-mgeel , en
    sverschil=(s2groen+s2geel)

    Je moet er dus achterkomen wat de kans is dat Xverschil<0

    Dit gaat op de manier die je al gewend was bij normale verdelingen.

  2. Dit is p(Xgroen<120).p(Xgeel<120).p(Xrood<120)
    Elk van de afzonderlijke kansen kun je op de gebruikelijke manier uitrekenen.

  3. m3rood=3.mrood en
    s3rood=3srood
    (want m(c.X)=c.m(X) en s(c.X)=|c|s(X) )

    Nu kun je weer op de standaard manier uitrekenen
    p(X3rood<400)

  4. zelfde principe als bij 1.
    mgr-gl-rd=mgr+mgl+mrd, en
    sgr-gl-rd=(s2gr+s2gl+s2rd)
groeten,
martijn

mg
zondag 25 augustus 2002

©2001-2024 WisFaq