Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Reeks vkw 1 + x

ik moet een algemene term vinden voor de afgeleiden van Ö(1+x)
voorlopig vind ik daarvoor

(-1)^n / (2^n)[(1+x)^((2n-1)/2)]

in de teller moet er waarschijnlijk echter nog een term komen? die vind ik niet

dankje

maarte
Student universiteit België - maandag 20 juni 2005

Antwoord

Beste Maarten,

Dit zie je waarschijnlijk het best door een aantal termen eerst op te schrijven (opeenvolgende afgeleiden).

Als in jouw formule 'n' staat voor de n-de afgeleide, dan zit het min-teken denk ik wel een positie ernaast. Je doet dus best (-1)n+1.

Verder is de noemer correct, in de teller moet er inderdaad steeds nog een factor staan. Je vindt daar achtereenvolgens: 1,1,3,15,105,...

Je ziet er op het eerste zich misschien niets in, maar dit zijn dubbele faculteiten, x!!. Let wel, dit is niet hetzelfde als (x!)! (dus niet de faculteit van de faculteit), maar factoren in stappen van twee ipv van een. Voorbeeld: 5!! = 5 * 3 * 1 = 15. Zo is die 105 dus 7!! = 7*5*3*1.

Om het juist te krijgen in de rij met onze n wordt dat hier (2n-3)!!

De uiteindelijk formule is dus:

q39436img2.gif

mvg,
Tom

td
maandag 20 juni 2005

©2001-2024 WisFaq