Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Derdegraadsvergelijkingen

Hallo,

Is dit een derdegraads vergelijking?
(x3+2x)2-1
..en hoe werk je die uit?

En anders als het geen derdegraadsvergelijking is, wat is dan een derdegraads vergelijking met 2 oplossingen? En hoe werk je die uit? Alvast bedankt...

susann
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 30 mei 2005

Antwoord

Tja.. eh.. 't is niet eens een vergelijking! Maar hopelijk bedoelde je:

(x3+2x)2-1=0

Als de haakjes uitwerkt is de hoogste macht 6, dus een zesdegraadsvergelijking. Maar 't oplossen valt nogal tegen...

(x3+2x)2-1=0
(x3+2x)2=1
x3+2x=-1 of x3+2x=1
x3+2x+1=0 of x3+2x-1=0

En dat zijn dan wel twee derdegraads vergelijkingen. Maar dan? Ik neem aan dat je deze niet exact hoeft op te lossen of wel?

Voor wat betreft de derdegraadsvergelijkingen met 2 oplossingen zou ik denken aan bijvoorbeeld:

(x2-a2)(x-a)=0

Maar of dat dan alle mogelijkheden zijn...? Nou denk er maar 's over na... Er valt nog heel wat te onderzoeken!

WvR
maandag 30 mei 2005

©2001-2024 WisFaq