Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kogelbaan

Hallo, voor de kogelbaan gelden de allom bekende formules:
x = v0 · cos(a) · t
en
y = v0 · sin(a) · t - 0.5gt2

Hoe zijn deze te verklaren? Dat is echt mijn zwakste punt en ik kom er maar niet uit, ik kan er ook niks over vinden.

Wie kan mij helpen deze formules te verklaren?

Alvast bedankt!

Robert
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 24 mei 2005

Antwoord

Je schiet de kogel af onder een hoek a. De snelheid (als vectoren voorgesteld) kan je ontbinden in een verticale en een horizontale component.

q38516img1.gif

In de tekening zie je hoe dat gaat. De horizontale snelheid blijft constant. In de formule zie je dat terug als V0·cos(a). Wat is dan de afgelegde weg na t seconden? Antwoord: V0·cos(a)·t dus:

x=V0·cos(a)·t

De verticale snelheid is echter niet constant. Onder invloed van de zwaartekracht wordt de snelheid minder. In de formule zie je dat terug als -1/2gt2. Met de gravitatieconstante... na een aantal seconden zal de kogel in verticale zin tot stilstand komen en daarna neemt de snelheid in tegenovergestellde richting weer toenemen.... de hoogte (y) kan je dan beschrijven met:

y=V0·sin(a)·t-1/2gt2

En daarmee ben je er wel zo ongeveer... toch?

WvR
woensdag 25 mei 2005

 Re: Kogelbaan 

©2001-2024 WisFaq