Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ingeklede vergelijking

Els heeft 5 maal zoveel geld op zak als Tim. Els geeft 134 bef aan Tim. Nu hebben ze evenveel. Hoeveel geld hadden Els en tim op zak?

mariet
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 29 juni 2002

Antwoord

Omdat Els met Tim wordt vergeleken is het het handigst, maar niet noodzakelijk, om vanuit Tim te rekenen.

Stel daarom het bedrag van Tim gelijk aan b.
Els heeft dan volgens het gegeven 5b op zak.
Nadat ze Tim 134 BEF heeft gegeven heeft Els nog 5b - 134 op zak.
Tim, die de 134 BEF erbij heeft gekregen, bezit nu b + 134.

Ze hebben nu evenveel, ofwel 5b - 134 = b + 134.
4b = 268 en dus b = 67.

Tim bezat 67 BEF en Els 335 BEF (namelijk 5 maal 67)

MBL
zaterdag 29 juni 2002

©2001-2025 WisFaq