Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

E tot de macht x differentieren

Ik heb een vraagje: ik moet een werkstuk maken over het getal e. Nu wil ik in mijn verslag opnemen dat als je e tot de macht x differentieert je weer e tot de macht x krijgt. Nu heb ik alleen geen idee hoe ik dat op een fatsoenlijke manier kan uitleggen en, belangrijker nog, bewijzen.
Bij voorbaat dank

Morgot
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 5 mei 2005

Antwoord

Ik heb twee manieren voor je:
1) door gebruik te maken van de definitie:

f'(x)= limh-0(f(x+h)-f(x))/h

=limh-0(e(x+h)-ex)/h
=ex limh-0(eh-1)/h

waarbij de laatste limiet gelijk is aan 1,

2)
Waarschijnlijk weet je dat als f en g elkaar inverse zijn dat dan
g'(x)=1/f'(g(x))

Stel nu g(x)=ex dan is f(x)=ln(x)
g'(x)=1/(1/ex)=ex

Koen

km
donderdag 5 mei 2005

©2001-2024 WisFaq